onsdag 24. september 2008

Mother Courage-prosjektet


Onsdag hadde vi møte med Joanita Sitenda Najuka, prosjektleder for Kerwda prosjektet her i Kampala (Joanita er nr. 2 fra høyre på bilde). Dette er et entreprenørskapsprosjekt som består av 500 kvinner på landsbygda utenfor Kampala by.
Opprinnelsen til prosjektet var at siden mannen til Joanita satt i parlamentet så kom det mange kvinner til deres hjem for å be om hjelp. Joanita kom da opp med ideen om at det kanskje var bedre å hjelpe kvinnen der de bodde. Dette var begynnelsen av Mother Courage-prosjektet som er partner til Kerwda prosjektet. Prosjektet har røtter til Norge da Joanita ved en tilfeldighet traff Bitten Schei på en konferanse i New York. Dette medførte at Joanita har vært i Norge i 2005 og besøkt Bitten. Hun har bla vært i Odda og Notodden.
Kvinnene som prosjektet støtter er bosatt i flere landsbyer. Det er 50 kvinner i hver gruppe som har egen lokal leder. Kvinnene driver med tradisjonelt landbruk bestående av å dyrke frukt, aloe vera, grønnsaker osv. De driver også med kyr og griser, geiter og høns. Støtten de får fra prosjektet er ikke i form av penger, men iform av dyr som kyr og griser. De får kyr eller griser som de forplikter seg til å ta vare på. De kvinnene som er med i prosjektet er enten enker, misshandlede kvinner, kvinner som ikke har råd til å gi ungene sine skolegang. Det skal da ved hjelp av nettverket og støtten i form av dyr klare seg selv.
Når Joanita var i Odda kjøpte ordføreren en ku til prosjektet, denne fikk navnet Miss Odda. Det er flere kyr som har opprinnelse fra Norge, slik som Miss Norway, Miss Jondal og Miss Blues (denne ble kjøpt av penger de fikk fra en kjoleauksjon under bluesfestivalen på Notodden). Disse kyrene som kjøpes skal være drektige. Men nå er de mer gått over til å kjøpe griser, det er for at grisene er mer produktive og har oftere avkom enn kyrne.
Prosjektet driver også med mikrofinans, dvs at de låner ut penger til kvinnene. Det er penger som de må betale tilbake og som har 10% rente. For at kvinnene skal få utnyttet disse pengene har prosjektet opplæring i form av å lærer kvinnene å sy og til å strikke gensere (de har fått strikkepinner fra Norge). De lager også lokale ting som de selger, f.eks papirsmykker og flettede kurver. Prosjektet hjelper så kvinnene til å markedsføre og bli mer effektive i salg av disse varene. Dette skal være med på at de kan startet sin egen lille bedrift.
Joanita fortalte også om "UB bedrifter" i lokal skole utenfor Kampala. Her hadde ungene laget verdibrev som de solgte til familie og venner. Av pengene de fikk inn startet de en liten bedrift som lagde pannekaker for salg.
Deltakerne i møtet fra BRI synes møte var veldig nyttig for dem, både for å høre fra Joanita at det faktisk var samme type ungt entreprenørskap her som det vi har snakket om finnes på Breivika VGS. De så også nytten i å utveklse erfaring om hvilke type håndlagde produkter som er lettest å omsette både lokalt og internasjonal. Og som kan brukes som grunnlag for UB bedrifter på BRI. Det ble utvekslet telefon og epsot-adresser og de skulle holde kontakt.

Ingen kommentarer: