søndag 14. september 2008

Store kontraster

I dag våknet vi opp til virkelig A million Dollar View. En flott soloppgang over den nye moskeen i Kampala. Vi er nå klar til en ny og spennende dag full av inntrykk og opplevelser. Gårdagen ble full av kontraster. Etter frokost gikk vi en tur ned til sentrum av Kampala. Der fikk vi vårt første møte med det Afrika som mange har laget seg et bilde av hjemmefra. På tur ned til byen ble vi omringet av små barn som ropte Muzungo (kviting) og ville ha penger fra oss. Det var en rar og sterk opplevelse. De fulgte oss nedover gaten og på det meste hadde jeg 7-8 unger rundt meg. Nede i byen rådet det hva vil kalle fullstendig kaos.
Biler, mopeder, sykler og mennesker overalt. Det er tilsynelatende ingen regler i trafikken her, det er bare å følge med og passe på seg selv.

Men selv om det tutes og virker kaotisk, er det ingen aggressivitet i trafikken. De smiler og prater ut gjennom vinduene, både med folk i andre biler og de som går i gatene. Spesielt oss Muzungos er det artig å rope til og prate med. Etter regnet dagen før var det masse rød gjørme i gatene, så det passer ikke med pumps og finsko.
Vi vandret rundt den gamle taxiholdeplassen i Kampala og den var et syn for seg selv. Masse minibusser i fullstendig uorden.










Men det som gjorde hovedinntrykk, var alle de flotte menneskene her, de smiler, roper Muzungo og vil prate med oss. Og det er utrolig hva de holder på med for å tjene penger til livets opphold.

Her pusses det sko, det lages mat for salg, det er slaktere mer eller mindre ute i gaten, de vasker biler og ikke minst så frakter de folk.










Boda-boda motorsyklene er en stor del av bybildet, det er folk overalt som ønsker å kjøre oss på motorsyklene sine. Det er også masse salgsboder som selger alt mulig. Klær fra en lastebilkasse, sko satt opp ute på gaten, mat kokt rett på fortauet osv.







Etter dette flotte, men sterke møtet med Kampala, leide vi skyss til en av byens store kjøpesenter. Vi skulle ordne med lokale mobiltelefoner og så handle litt mat og drikke. Kjøpesenteret var som et hvilket som helst annet kjøpesenter, med masse butikker og spisesteder. Men dette var de rikes Afrika, Vi spiste en flott lunsj her og brukt en to-tre timer til å vandre i butikkene. Da var vi litt mør i beina og ville tilbake til gjestehuset. Ifølge medbrakt skritt-teller gikk vi over 12000 skritt før lunsj i går.

Etter litt avslapping med kaffe og prat om dagen så langt, avtalte vi å treffe de norske studentene som vi hadde kjøpt snus og salte sild til. Det ble en hyggelig kveld. de var så glade for å se oss at vi ble nesten litt overveldet. De pratet og fortalte om sine opplevelser i Kampala. Det var veldig interessant å høre hvordan hverdagen for en Muzungo student er. Dagene deres på universitetet var veldig preget av "africantime". Kanskje kom foreleseren eller ikke, kanskje et kvarter eller en halv time for seint, osv. Men som de sa at man ble fort vant til å ta ting som de kommer. De hadde lyst til å treffe oss flere ganger så vi får nok flere "røverhistorier" fra livet som student i Afrika.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hyggelig å følge med dere, jeg er vikar for Berit i 11ela denne timen, og jeg har oppfordret elevene om å følge med på bloggen.
Trond

Mireille sa...

Har dere vært på det åpne store markedsplassen, husket ikke helt hva det hete?

Hilsen Mireille Jacques