onsdag 17. september 2008

Sterke historier

Det var sterke historier vi fikk høre da vi besøkte Msambya Home Care Hospital i dag. Dette sykehuset jobber med HIV/AIDS og har etablert flere nettverk av både jenter og gutter som er smittet av HIV. Disse ungdommene er tilknyttet sykehuset og får medisinering for å holde HIV viruset i sjakk. Det var noen av jentene i en slik gruppe vi fikk møte i dag. De tre jentene som møtte oss på sykehuset var 13, 20 og 22 år. Men selv om skjebnen til jentene var den samme, så var historiene forskjellige. Den yngste var født med HIV og både moren og faren var smittet. Hun og moren fikk medisin, men faren nektet og var nå innlagt på sykehuset. Den eldste hadde nettopp fått en liten gutt, snart ett år, som hun hadde med seg på møte. De første testene av gutten var negativ så hun håpte at gutten ikke var smittet. Men hun var delvis alene med gutten da faren til barnefaren ikke ville ha noe med henne å gjøre, og dette igjen vanskeliggjorde hennes forhold til barnefaren. Jentene fortalt også om de utfordringene som de opplever i hverdagen. Blant annet deres forhold til gutter. De prøvde å leve et så vanlig liv så mulig og det innebærer jo at de kommer i kontakt med gutter og menn. De hadde store utfordringer med å få menn til å forstå at de var HIV positiv, for jentene så helt friske ut. Så de opplevde et press fra gutter som ville blir kjæreste med de og dermed også ha sex. De fortalte også om utfordringer på jobb og skole. Ingen av jentene hadde fortalt på skolen at de de var smittet. De var redd for at de skulle bli ekskludert fra både vennegjeng og skolen, og at de kunne bli hånet av både lærere og medelever.
Selv i den nærmeste familie var HIV et vanskelig tema, de fortalte at det kunne være at resten av familien ikke ville spise av de tallerkenene de brukte, eller bruke andre ting som de hadde vært i berøring med.

Men tross deres skjebne og de utfordringene de opplever i hverdagen var de hyggelige og trivelige jenter. Og vi utvekslet epost adresser og vil fortsette å holde kontakt med de.

1 kommentar:

Mireille sa...

Er det sykehuset der søsteren til Mr.Peter var overordnet i?