søndag 21. september 2008

Ved Nilens kilde

Løradg ville våre venner her ved BRI vise oss hvor Nilen har sin kilde. Den starter nemlig fra Viktoriasjøen og ender opp i Egypt. nå brukes alt vannet i Nilen så det er ingenting som renner ut i Middelhavet lenger.

Starten på turen var ikke som vi eller de hadde planlagt, det trodnet og regnet noe helt forferdelig. Men etter en god time forsinkelse var vi på tur. Først skulle vi litt rundt i byen for å finne en minbank og så direkte til Jinja, som stedet der Nilen starter heter. Meen det var ikke slutt på forsikelser og problemer. Da vi endelig begynte å få opp farten ut av byen, ble vi stoppet av politiet. det viste seg at sjæføren hadde kjørt på rødt lys. Først ble det en heftig diskusjon om dette og så en enda heftigere om hvordan boten skulle betales. Politiet ville ha betaling rett i handa, men det ville ikke hverken sjæføren, eller de andre i bilen. tror det var minst tjue personer rundt bilen som så på eller deltok i diskusjonen. Vi stakkars Muzungos satt inne i bilen og ventet. men etter at boten var betalt i en bank i nærheten forsatte turen. Det var utrolige mengder med vann etter veien så de 8 milen til Jinja ble lange mil.



Ca. halveis skulle vi stoppe for å spise. det så vi fram til, men vi ante ikke hva som ventet oss. Når vi ankom spiseplassen ble vi omringet av folk som ville selge oss mat. Det var grillete bananer, grillet kylling og griller lever på spyd, og masse jeg ikke har peiling hva det var. Vi spiste litt bananer og drakk litt vann og så fortsatte vi.




Nilens kilde var en vakker plass. Vi måtte selvfølgelig betale Muzungo pris for å komme inn, vi betalte 10000 og Uganderne 1000. Jeg fikk også vite hvorfor Nilen heter Nilen. Når engelsk mennene var her som kolonister var de på jakt etter Nilen kilde. De spuret de lokale om de visste hvor dette var, men de bare ristet på hode og sa at det visste de ikke. og "jeg vet ikke" er nile på det lokale språket. Og dermed trodde engelskmennene at det mente navneet på elva og kalte den Nile, eller Nilen som vi sier. de har forresten et veldig godt øl som heter Nile.


Resten av dagen ble en hyggelig opplevelse med litt mat og mye prat med våre venner. En av oss skulle hppe i strikk over Nilen, men arrangørene klare aldri å gjennomføre dette så vi måtte dra hjem med uforrettet sak.



1 kommentar:

mamma67 sa...

Hei alle dere på tur i Uganda!
Siden en av mine fantastise døttre er med på turen leser jeg bloggen stortsett hver dag. Håper dere tar med dere alle inntrykk og minner fra denne turen,dere er SÅ heldige for jeg tror denne reisen er viktig for mye og mange!
Lo litt når jeg leste om denne "noen" som ønsket og hoppe i strikk over Nilen...det må vel være Sunniva :) Synd du ikke fikk ønsket ditt oppfylt,men du fikk se Nilens opphav og det er jo fantastisk i seg selv. Utnytt tiden dere har igjen godt.
Klem fra Mamma